Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین، مهدی فضائلی تحلیلگر مسائل سیاسی در روزنامه همشهری نوشت:

«انقلاب» یکی از بااهمیت‌ترین و پیچیده‌ترین پدیده‌های اجتماعی است و درصد زیادی از ذهن جامعه‌شناسان و اندیشمندان علوم‌سیاسی را به‌خود مشغول کرده‌است. شناخت فرایند، علل، ماهیت، ایدئولوژی، ابعاد، نتایج و دستاوردها ازجمله سرفصل‌هایی است که انقلاب‌پژوهان به آنها می‌پردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطالعه و تحقیق پیرامون سرفصل‌های فوق، منابع متنوعی دارد که ازجمله آنها شعارهای انقلاب است. شعارهای انقلاب عباراتی آهنگین و قابل فهم برای عموم هستند که پیام‌ها، مطالبات سیاسی - اجتماعی، ارزش‌ها و نگرش‌های موجود در رأس یا متن نیروهای انقلابی را با صراحت بیان می‌کنند؛ لذا یکی از منابع مهم پژوهش در انقلاب اسلامی سال۱۳۵۷ همین شعارها هستند.

خوشبختانه بخش مهمی از شعارهای انقلاب اسلامی که در مقایسه با انقلاب‌های بزرگ دیگر جهان به‌مراتب بیشتر هم بوده‌ است در کارهای تألیفی و پژوهشی مختلف جمع‌آوری شده و امروز در دسترس ماست؛ کاری که به ادعای برخی پژوهشگران این حوزه درباره انقلاب‌های دیگر به این شکل انجام نشده‌ است!

براساس یکی از مهم‌ترین پژوهش‌های‌ انجام شده (کتاب جامعه‌شناسی شعارهای انقلاب اسلامی ایران، تألیف محمدحسین پناهی) بیش‌از ۴هزار شعار دوران انقلاب اسلامی جمع‌آوری، دسته‌بندی و تحلیل شده‌است. از این تعداد شعار، بیش‌از ۳۲۰۰ شعار، سیاسی، حدود ۴۶۰شعار فرهنگی، نزدیک به ۳۰۰شعار نظامی و نزدیک به ۱۳۰شعار اقتصادی و اجتماعی بوده‌است. یک بخش مهم این شعارها ناظر به آرمان‌ها، اهداف و ارزش‌های کلان انقلاب اسلامی است که با مطالعه آنها هم ایدئولوژی و ماهیت انقلاب اسلامی را می‌توان دریافت و هم امروز میزان موفقیت انقلاب در دستیابی به اهدافش را ارزیابی کرد.

در بعد سیاسی، جمهوری‌اسلامی، حکومت اسلامی، رهبری امام‌خمینی(ره)، آزادی، نقش روحانیت، نفی و محکوم کردن نظام و شخصیت‌های آمریکایی، مشارکت سیاسی از اهم مطالب مطرح در شعارهای انقلاب اسلامی بوده‌است. در بعد فرهنگی، ارزش‌هایی همچون جانبازی و شهادت، حجاب و دیگر ارزش‌های اسلامی وجه غالب شعارهای این دوران است و در بعد اقتصادی، نفی فقر و محرومیت، نفی استثمار و نابرابری اقتصادی، حمایت از طبقات محروم و مخالفت با نظام سرمایه‌داری قابل‌ توجه بوده ‌است.

لذا براین اساس می‌توان این‌چنین جمع‌بندی کرد که انقلاب اسلامی ایران، انقلابی با وجه غالب سیاسی، مبتنی بر ایدئولوژی اسلام، با محوریت روحانیت و در رأس آن یک مرجع تقلید به‌نام امام خمینی(ره) و خواهان تحقق ارزش‌ها و هنجارهای اسلامی بوده‌است که مطالبات اقتصادی قابل‌توجهی را نیز دنبال می‌کرده‌است. این درست همان چیزی است که امروز هم دقیقا موضوعیت دارد و نشان می‌دهد انقلاب اسلامی ایران برخلاف همه انقلاب‌های بزرگ دیگر و به‌رغم فرازها و فرودها و ریزش‌ها و رویش‌ها، همچنان به مسیر خود ادامه می‌دهد و دچار اعوجاج و انحراف نشده‌است.
رهبر حکیم انقلاب‌اسلامی در همان فراز اول بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که به سومین سالگرد صدور آن نزدیک می‌شویم، چنین آورده‌اند: «از میان همه‌ ملت‌های زیر ستم، کمتر ملتی به انقلاب همت می‌گمارد و در میان ملت‌هایی که به‌پاخاسته و انقلاب کرده‌اند، کمتر دیده شده که توانسته باشند کار را به نهایت رسانده و به‌جز تغییر حکومت‌ها، آرمان‌های انقلابی را حفظ کرده باشند. اما انقلاب پرشکوه ملت ایران که بزرگ‌ترین و مردمی‌ترین انقلاب عصر جدید است، تنها انقلابی است که یک چله پرافتخار را بدون خیانت به آرمان‌هایش پشت‌سر نهاده و در برابر همه وسوسه‌هایی که غیرقابل مقاومت به‌نظر می‌رسیدند، از کرامت خود و اصالت شعارهایش صیانت کرده و اینک وارد دومین مرحله خودسازی و جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی شده‌است. درودی از اعماق دل بر این ملت؛ بر نسلی که آغاز کرد و ادامه داد و بر نسلی که اینک وارد فرایند بزرگ و جهانی ۴۰سال دوم می‌شود.»

کد خبر 655967 برچسب‌ها ۲۲ بهمن انقلاب‌ اسلامی‌ ایران تاریخ انقلاب اسلامی ایران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: ۲۲ بهمن انقلاب اسلامی ایران تاریخ انقلاب اسلامی ایران انقلاب اسلامی ایران شعارهای انقلاب ارزش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۳۵۹۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبیین نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در تدوین چند کتاب خلاصه کرد

آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری در کنگره بین المللی اندیشه‌های قرآنی حضرت آیت الله خامنه‌ای و اجلاسیه اساتید معارف اسلامی سراسر کشور که در دانشگاه معارف اسلامی قم برگزار شد، ضمن تبریک روز معلم و تجلیل از یاد و خاطره استاد شهید مطهری، با اشاره به روایتی از امام هادی علیه السلام در رابطه با جایگاه قرآن در تجلی زندگی مومنانه اظهار داشت: با این که همواره معارف قرآنی در مسیر تحقیق، پژوهش و ترویج و نشر و بسط قرار دارد، همچنان شادابی و طراوتش حفظ و روز به روز بر آن افزوده می‌شود.

وی با تاکید بر این که خداوند متعال قرآن را به گستره فراگیر تمام زمان‌ها تا روز قیامت نازل نموده است، خاطرنشان کرد: امام هادی علیه السلام در پاسخ به این سوال که چه سرّى است که قرآن هر چه بیشتر خوانده و بحث شود، بر تازگى و طراوت آن افزوده مى شود؟ فرمودند:، چون خداوند تبارک و تعالى، آن را تنها براى زمانى خاص و مردمى خاصّ قرار نداده است. از این رو، در هر زمانى و براى هر مردمى، تا روز قیامت، تازه و با طراوت است.

آیت الله حسینی بوشهری ضمن اشاره به اهمیت تبیین، توضیح و نشر اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب از دست اندرکاران برگزاری این کنگره تشکر کرد و اظهار داشت: امامین انقلاب بر این موضوع تصریح داشتند که با انس با قرآن و تامل در آیات الهی، از زاویه نگاه قرآن می‌شود به دل‌ها راه یافت و در دل‌ها نفوذ کرد.

وی ضمن تأکید بر ادامه و احیای رویکرد تفسیری امام خامنه‌ای در میان فرهیختگان قرآن پژوه به نوع نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب به موضوعات متعدد اجتماعی اشاره نمود و ابراز داشت: رویکرد قرآنی رهبر معظم انقلاب پیش از انقلاب و بعد از انقلاب متفاوت بوده، و تفسیر آیات الهی را مبتنی بر اقتضائات و شرایط روز مورد توجه قرار دادند.

آیت الله حسینی بوشهری تفسیر حضرت آیت الله خامنه‌ای از قرآن را تفسیر اجتهادی دانست و گفت: ایشان از رهگذر عقل و خرد ضمن تفسیر قرآن به قرآن، آیات الهی را مبتنی بر روایات اسلامی تفسیر نمودند.

رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: رویکرد قرآنی رهبر معظم انقلاب از یک جهت اجتهادی و از جهتی متناظر با موضوعات زمان است.

وی بر اهمیت پایش همه جانبه اندیشه‌های قرآنی رهبر معظم انقلاب تاکید کرد و اظهار داشت: برخی از اساتید در بررسی کلمه به کلمه و جمله به جمله تفاسیر امام خامنه ای، نکات بدیلی را در رابطه با روش و گرایش تفسیری و قواعد آن ارائه نمودند.

آیت الله حسینی بوشهری تدبر در قرآن را از مهمترین نکات پیش از تلاوت قرآن دانست و ابراز داشت: شأن پیامبر شأن تبیینی نسبت به آیات قرآن بود؛ لذا در تدبر به قرآن باید در عین توجه به محکمات، معنای متشابهات را در مسیر ارجاعات علمی قابل قبول استخراج نمود.

وی با بیان این که تفسیر قرآن باید به گونه‌ای باشد که خواص بپسنند و عوام بفهمند، خاطرنشان کرد: تفسیر قرآن به قرآن رهبر معظم انقلاب همچون سیاق علامه طباطبایی متاخذ از «القرآن یفسر بعضه بعضا» است؛ لذا کسی که می‌خواهد یک آیه تفسیر کند، باید به سایر آیات قرآن اشراف داشته باشد تا گمراه و به بیراهه نرود.

رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود ضمن ارائه تشریحی از تفسیر قرآن به قرآن، به مصادیقی از آیات الهی که مکمل و مفسر دیگر آیات هستند، اشاره و به تبیین برخی از ملاک‌های زندگی مومنانه از نگاه قرآنی پرداخت.

آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که باید به دغدغه‌های اجتماعی جامعه پرداخت و خود را محصور در احکام فردی ننماییم، اظهار داشت: باید با رویکرد هدایتی و تربیتی وارد میدان تجلی احکام اجتماعی شده، راه حل‌ها را از بند بند آیات قرآنی اتخاذ نماییم.

وی قرآن را نسخه شفابخش، موعظه گر، هدایت آفرین و رحمت بخش برای مومنان دانست و اظهار داشت: کسی که تحت تاثیر موعظه قرآن قرار گیرد، زنگار‌ها از دل زدوده شده، زمینه هدایت فراهم خواهد شد و کسی که مشمول هدایت گردد، مشمول رحمت الهی خواهد بود.

آیت الله حسینی بوشهری با تأکید بر این که نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در چند جلد مکتوب خلاصه نمود، خاطرنشان کرد: بحث‌های تفسیری رهبر معظم انقلاب با راه و سخن ایشان عجین شده است؛ به گونه‌ای که هرجا سخنی می‌گویند، مبتنی بر نکته سنجی‌های دقیق و عمیق معارف قرآنی است.

رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ضمن اشاره به جایگاه سنت‌های اجتماعی جوامع در نگاه قرآنی، شبهه زدایی از معارف قرآنی در اذهان مخاطبان را یکی از سیره‌های تفسیری رهبر معظم انقلاب دانست.

وی به تبیین مصادیقی از نحوه پاسخگویی رهبر معظم انقلاب به شبهات مبتنی بر نگاه قرآنی پرداخت و با تاکید بر این که زندگی حقی همگانی است اظهار داشت: اینگونه نیست که یک عده‌ای هرکاری دلشان خواست انجام دهند و از دیگران بخواهند که ساکت بمانند، نمی‌شود که رژیم صهیونیستی به بزرگترین جنایات رقم بزند و در مقابل پاسخ حق دفاع فلسطینیان، رویه محکومیت را در پیش گیرند.

آیت الله حسینی بوشهری مقابله و مقاومت را تنها مسیر عقلی و دینی پاسخ به جنایات رژیم غاصب صهیونیستی دانست و ابراز داشت: اسلامی که در رأس ابراز عواطف احساسی است؛ وقتی با جنایات ظالمان مواجه می‌شود، دستور به تنبیه و مقابله می‌دهد.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • شهید مطهری از معماران بنای فکری انقلاب اسلامی بود
  • شهید مطهری از معماران انقلاب اسلامی بود
  • اصفهان برخوردار از تفکر پایداری است/ کلنگ دفتر شورای استان را به زمین خواهیم زد
  • اخبار سیاسی ۱۲ اردیبهشت؛دیدار معلمان با رهبر انقلاب/افزایش ۳۵درصدی حقوق حداقل‌بگیران بازنشستگان
  • تبیین نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در تدوین چند کتاب خلاصه کرد
  • دیدار تیم والیبال دانش‌آموزی با رهبر انقلاب
  • نگاه قرآنی و تفسیری رهبر معظم انقلاب با سخن و کلام ایشان عجین است
  • صبح امروز؛ دیدار تیم ملی والیبال دانش‌آموزی ایران با رهبر انقلاب
  • رهبر انقلاب: تشکر از معلم برای توجه دادن افکار عمومی به اهمیت معلم است
  • ۲۰ سال از درگذشت گل آقای ایران گذشت